Ouderportaal

De Vreedzame school. Blok 4: We hebben hart voor elkaar!

De Vreedzame school. Blok 4: We hebben hart voor elkaar!
Goedemiddag ouders, 

Vandaag was ik op bezoek in groep 3b om weer naar een les van De Vreedzame school te kijken. We zijn in alle groepen met Blok 4 bezig met het thema: We hebben hart voor elkaar. En dat gaat over gevoelens. 


Het doel van deze les: 


De kinderen vertellen wat ze boos maakt en leren dat de afkoelplek om eerst af te koelen heel belangrijk is om daarna het conflict op te lossen. 


De binnenkomer was dat we eerst gingen kijken wie de kleinste handen heeft en dan meten naar steeds grotere handen. Soms waren de handen ook even groot. 


Daarna hebben we eerst een terugblik gedaan van de vorige les. De kinderen mogen elke morgen hun eigen beurtenstokje in een bekertje doen. Op het bekertje staat hoe ze zich voelen op dat moment. Zo kan de juf ook later vragen waarom ze zich zo voelden toen ze op school kwamen.


Daarna kwamen aap en tijger. Aap mocht niet meedoen en was heel boos en luisterde niet naar tijger waarom niet. De oplossing was eerst afkoelen allebei en daarna kon tijger uitleggen dat ze midden in een spelletje zaten en wanneer dat spelletje afgelopen was, mocht aap wel weer meedoen. Toen was het weer goed.


Daarna mochten de kinderen zelf voorbeelden geven van ruzies die ze zelf hebben meegemaakt en daarna vertellen hoe ze dat hebben opgelost of hoe je het had kunnen oplossen. Wat wisten de kinderen dit goed te vertellen! 


Bij de afsluiter laten de kinderen zien hoe je de gevoelens aan iemand kan zien. Blij, rustig, verdrietig, boos en bang! 


Op de foto’s kunt u het allemaal zien!


Groet van, Juf Lucy - groep 1-2b.